20 apríla 2024

Trh s potravinami je veľmi veľký a človek má na výber prakticky všetko. To tiež znamená, že často siaha po produktoch, ktoré nemajú žiadnu nutričnú hodnotu, no sú veľmi kalorické. Hovoríme najmä o rýchlom občerstvení, stimulantoch, ako aj jedle, ktoré sa dnes nazýva junk food. Ich nadbytok spôsobuje rôzne choroby, horšiu náladu a nedostatok energie.

Ak vediete rýchly a stresujúci životný štýl, potom sa telo nedokáže vyrovnať. Pracujúci ľudia často zabúdajú na raňajky, čo je najdôležitejšie. Nemôže to byť len káva, pretože telo potrebuje to, čo je cenné. Na stole by nemali chýbať chlebíčky so zeleninou, ovocím, jogurty, müsli s mliekom, ale aj oriešky a sušené ovocie.

Ak človek celý deň nič neje, tak večer môže zjesť oveľa viac, ako môže. Toto je jeden z hlavných návykov, ktorý treba rýchlo zmeniť, aby ste neochoreli. Je dobré vzdať sa barov a začať variť sami doma. Potom spoznáte ingrediencie, koreniny, bylinky a môžete si zostaviť svoju obľúbenú príchuť.

Zdravý cukor a soľ

Soľ a cukor sa používajú prakticky všade, kedykoľvek sa pripravuje jedlo alebo pijú nápoje. Pridáva sa do čajov, polievok, omáčok a dokonca aj na večere. Vždy sa postavia na stôl, keď treba, no málokto sa zamýšľa nad tým, či sú vlastne zdravé. Doteraz sa používal tradičný cukor a kuchynská soľ. Stále viac sa však teší obľube niekoľko ďalších odrôd týchto ingrediencií.

Ukázalo sa tiež, že sú oveľa zdravšie, pretože obsahujú minerály. Oplatí sa jej venovať pozornosť a vybrať si morskú soľ alebo himalájsku soľ, ktorú bioobchody dovážajú aj zo vzdialených miest. Pokiaľ ide o cukor, nedávno boli objavené jeho náhrady v podobe stévie, hnedého cukru, cukrovej trstiny, ale aj brezového cukru a xylitolu.

Sú oveľa zdravšie a nevedú k známym chorobám. Chuť jedál je úplne iná a predovšetkým znižujú krvný tlak či nespôsobujú plesne v tele. Hoci sú o niečo drahšie ako tradičné, oplatí sa ich kúpiť.

Učenie zdravého stravovania

Zdravé stravovanie nie je len moderný slogan, ale múdry život, ktorý sa oplatí zvoliť. Vďaka tomu je väčšia šanca byť aktívny a plný sily do vysokého veku. Zdravé jedlo je predovšetkým uvedomelejší výber produktov, ktoré sú výživné, nevytučňujúce a zároveň chutné.

Jednoduché je, že existuje stále viac nariadení tohto typu a pre ľudí všetkých vekových kategórií. Zdravé stravovanie nie je len ovocie, zelenina či džúsy, ale aj schopnosť ich kombinovať, koreniny a čas jedenia. Ukazuje sa, že najdôležitejšie sú raňajky, ktoré by mali oplývať maximálnym množstvom cereálnych produktov, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny.

Telo si žiada energiu a ukladá si ju na mnoho hodín. Vďaka tomu nie je chuť na občerstvenie, najmä sladkosti. Zdravé stravovanie je aj teplá a dobrá večera, ktorá by mala pozostávať z rýb alebo mäsa, no s dostatkom šalátov. Oplatí sa dať si aj zdravé maškrty v podobe hrozienok, sušeného ovocia či jogurtu.