30 apríla 2024

Zdravý životný štýl nie je len vyvážená strava, ale aj primeraná fyzická aktivita. Ak nemáme čas alebo chuť chodiť na organizované hodiny do posilňovne, fitness či dokonca jogy, starajme sa o svoju postavu doma. Najlepšie je to urobiť hneď ráno.

Raňajkovať by sme mali hodinu po prebudení, preto čas, ktorý máme k dispozícii, venujte strečingu a jednoduchým cvikom. Drepy, brušáky a kliky sú na to ako stvorené, no všetko závisí od vašej fantázie. Presednúť z auta na bicykel sa oplatí aj cestou do práce, vybudujete si tak kondíciu a okysličíte mozog.

Cyklistika má veľký význam aj pri budovaní vašej pohody, pretože si nielen precvičíte všetky časti tela, ale zároveň cítite voľnosť a spokojnosť, takže sa pozitívne naladíte na náročný deň v práci. Večery sa oplatí tráviť behaním, tento druh aktivity negeneruje žiadne náklady a zvyšuje pocit hodnoty a naplnenia. Pretože kto z nás sa po 30-minútovom behu necíti viac naplnený.

Cvičenie pre bežcov

Zdalo by sa, že pri behu rozvíjame všetky svaly na nohách. Je to mýtus. Pretože na rozdiel od zdania z toho profituje len časť spodných svalov – hlavne zadok a lýtka. Opačné svaly (holene, kvadricepsy) čerpajú z behu menej, čo však neznamená, že by ste na ne mali zabudnúť, pretože nie sú užitočné.

Práve naopak – treba im venovať osobitnú pozornosť, pretože ich nevyvinutie môže viesť k zraneniu. Okrem toho, čím vypracovanejšie nohy vo všeobecnosti, tým lepší športový výkon na nich založený. Dávajte pozor na členky – ich preťahovanie a posilňovanie vhodnými cvikmi. Cvičenia sú zvyčajne jednoduché a nevyžadujú žiadne zložité vybavenie.

Podobne je to so stehenným bicepsom, adduktormi, abduktormi, štvorhlavými svalmi, lýtkami, holeňami. Činnosti, ktoré umožňujú zvýšiť ich flexibilitu a odolnosť voči zraneniam, sa dajú úspešne vykonávať aj doma, najčastejšie na stoličke, takže vyžadujú len čas a môžu výrazne ovplyvniť kvalitu behov.

Cvičenie v telocvični

Cvičenie v posilňovni sa niekedy spája s druhom športu vhodného len pre mužov, spôsobujúci rýchly a nadmerný rast svalového tkaniva v krátkom čase. Zatiaľ sú to len mýty pretrvávajúce v spoločnosti, ktoré nemajú nič spoločné so skutočným stavom vecí.

Posilňovne sú čoraz populárnejšie, čo nie je prekvapujúce. Umožňujú cvičiť v komfortných podmienkach, poskytujú rôzne druhy cvičebných pomôcok, strojov a závaží. Vo fitku sa môžete spoľahnúť aj na rady profesionálneho trénera a dokonca aj iných, skúsenejších cvičencov. Určite sa oplatí ísť do posilňovne a začať s pravidelným tréningom.

Stačí nám pohodlný úbor na cvičenie, fľaša vody a trocha motivácie. Tento druh pohybovej aktivity umožňuje veľmi rýchlo dosiahnuť viditeľné výsledky, zlepšiť silu, vytrvalosť a kondíciu tela, ako aj osvojiť si návyk na pravidelné cvičenie. Posilňovne sú otvorené pre verejnosť v každom meste – čo je tiež ich veľkou devízou.